Interaktive skjermer gir boost for læring

Interaktive skjermer og god teknologi skaper mer spennende undervisning og læring for elevene ved tre nybygde skoler i Nordland. Samtidig gir det lærerne en enklere hverdag.  

Hadsel videregående skole har to ulike studiesteder – Stokmarknes og Melbu. Totalt sett har skolen 500 elever og med en nybygd skole var det også på tide å oppgradere de tekniske løsningene inne i klasserommene. 

– Da den nye skolen ble bygd ble det tidlig bestemt at de gamle krittavlene ikke skulle videreføres. Polarsirkelen VGS i Mo i Rana og Vest-Lofoten VGS på Leknes skulle også bygges ny, og vi slo oss i lag for å standardisere utstyr og lyse ut anbud i lag, forteller IKT-leder Tord Kristensen ved Hadsel videregående skole i Nordland fylkeskommune.  

Lærerne liker de nye tavlene 

Skolene bestemte seg for å investere i interaktive tavler i klasserommene, i tillegg til lyd- og bildeutstyr i auditorium, møterom og kantinen.  

STORT NETTBRETT: De tradisjonelle krittavlene på Hadsel videregående skole er erstattet med moderne touchskjermer på 86 tommer. 

– Interaktive skjermer er fortsatt ganske ferskt i skolen og det var stor motstand blant lærerne i starten, mest fordi de ikke visste hva det innebar. Etter at de interaktive tavlene er montert er de tatt godt imot, spesielt nå som lærerne ser alle mulighetene, forteller Kristensen.   

I tillegg til muligheten for en mer spennende undervisning, opplever lærerne også at de interaktive tavlene forenkler hverdagen.  

– De kan lagre det de har skrevet på tavlen, slik at de i neste time kan fortsette uten å måtte skrive opp på nytt igjen. De kan også dele tavlen med elevene slik at alle kan ha den.  

Lett å bruke interaktive tavler 

De nye digitale tavlene har god brukervennlighet, og IKT-lederen forteller at terskelen for å bruke dem er lav.  

– Vi har kjørt kurs med lærerne, som de har hatt god nytte av.  

Elevene har i enda større grad tatt varmt imot de digitale tavlene i klasserommene.  

– Elevene elsker skjermen. De kan laste ned apper og spille på tavlene i friminuttene. Det er jo som et stort nettbrett, forteller Kristensen.  

MØTEROM: Løsninger for optimal lyd- og bildeopplevelse er valgt i møterommene.

Fungerer godt 

Første byggetrinn av skolen sto ferdig i 2019, og hele bygget sto ferdig høsten 2020.  

– Vi har heldigvis ikke fått noen klager på at de ikke klarer å bruke utstyret!  

Som IKT-leder er Kristensen også svært fornøyd.  

 
– Det er veldig lite drift og vedlikehold av utstyret. Det fungerer som tiltenkt. Vi har heller ikke hatt tid til å springe rundt for å holde det i orden. Dette er utstyr som ordner seg selv! 

Hans eneste jobb med det nye utstyret er å tilbakestille skjermene om sommeren.  

– Da fjerner vi alt som elevene har installert i løpet av året. Mer gjør vi ikke! Heldigvis, det er sånn det skal være.  

Lyd i klasserommet 

I tillegg til interaktive tavler har de nye klasserommene også installert godt lydutstyr.  

SLÅR SEG PÅ AUTOMATISK: Den interaktive skjermen slår seg på uten bilde i det du kommer inn i rommet og gir deg umiddelbar oppstart. Da kan du konsentrere deg om elevene uten å tenke mer på teknologien. 

– Det fungerer også som forventet. Det er brukervennlig å ta i bruk, og den ansatte trenger bare å ta med pc eller prate inn i mikrofonen. Det er ingen innstillinger for å ta utstyret i bruk. Det er bare å koble seg til og gjøre det man vil gjøre.  

Skolen i Vesterålen har også installert lyd- og bildeutstyr i auditoriet.  

– Der er det plass til 90 personer, og brukes hvis det er større arrangementer. Hvis elevene skal se en film eller det skal holdes framlegg for flere, så kan de gå dit.  

Fornøyd med Intuy  

Det er selskapet Intuy som har levert løsninger til klasserom, møterom og aula i byggetrinn 2.  

– Vi er svært fornøyde med Intuy. Man kan stole på dem, og de gjorde en god jobb under installeringen. De var her totalt i fire-fem uker. Det oppsto endringer underveis, men det løste de på en god måte, sier Kristensen.  

Bedre teknologi og lavere pris 

AV-tekniker Martin Eliassen hos Intuy forteller at interaktive løsninger for klasserom, møterom og barnehager er blitt betydelig bedre og mer brukervennlig de siste årene, samtidig som prisene på både teknologi og utstyr har sunket dramatisk.  

AV-TEKNIKER: I følge Martin Eliassen hos Intuy er den tradisjonelle whiteboarden fullstendig på tur ut.

– Du får en interaktiv tavle med et klart bilde, mindre støy og raskere respons enn for eksempel projektor og overhead. Tavlen er jo som en stor pad. Produktet holdes også hele tiden i tipp topp stand ved softwareoppdateringer.   

Eliassen forteller at en interaktiv tavle gir langt flere muligheter enn et tradisjonelt whiteboard.  

– Den interaktive tavlen er tilkoblet internett, og oppdateres med nye funksjoner og apper. Den er ikke fastlåst til et produkt, men vil hele tiden utvikles videre.  

– Det er flere måter å bruke tavlene på, og du kan for eksempel hente inn en tegning eller et bilde og skrive oppå dem. Det er som en stor skjerm, og du kan bruke den for å vise video og bilder – eller hente inn noe helt annet. Det er et verktøy med utrolig mange muligheter i forhold til å ha en projektor og et whiteboard.  

Han er ikke overrasket over at elevene elsker de interaktive tavlene.  

 Dagens unge er født med et nettbrett eller en telefon mellom hendene, og dette er en veldig naturlig måte for dem å lære og arbeide på. Det er som en veldig stor pad, med touch, penner og viskelær i forskjellige funksjoner.  

Klart bilde til god pris 

De interaktive tavlene i Hadsel er 86 tommer og med en oppløsning i 4K som gir et veldig klart bilde.  

– Teknologien er heldigvis blitt mye rimeligere de siste årene, og i dag kan man få slike tavler til en overkommelig pris. Disse tavlene finnes i flere ulike størrelser og du kan også få dem med heve/senke-funksjon, slik at de for eksempel kan brukes i barnehager. Tavlene er beregnet for undervisning fra barnehagestadiet og opp til voksne folk.  

Intuy leverer lyd, bilde og IT-løsninger for bedrifter og virksomheter i hele Norge.  

Da var det gjort.

Tusen takk for din påmelding!

Du vil motta en bekreftelse på din påmelding på e-post. Etter det sender vi deg oppsummeringer av våre nye artikler i fagbloggen vår.

Få de siste nyhetene fra INTUY

Bli abonnent på vårt nyhetsbrev

Gå ikke glipp av innhold fra vår fagblogg. Vi varsler deg og oppsummerer de siste innleggene våre – enkelt og greit!